Exotisch Rwanda

Een feest van fruitige en bloemige smaken die elkaar in hoog tempo opvolgen

region Gakenke
farm Adakundakawa
altitude 2000 – 2300 m
cultivars Arabica Bourbon types: French Mission, Jackson, Mbirizi, Pop 3303/21
processing fully washed and double fermented
trader This Side Up

Zeer vooruitstrevende Coöperatie Abakundakawa

Rushashi is het grootste van de twee wasstations van de coöperatie Abakundakawa gelegen in het noorden van Rwanda in de groene regio Gakenke.

Abakundakawa heeft een lange weg afgelegd sinds het begon als een boerenvereniging voor kleine boeren in 1999. Het werd een erkende coöperatie in 2007. Sindsdien is Abakundakawa sterk gegroeid waarbij er inmiddels meer dan 2000 boeren zijn aangesloten. Abakundakawa is een vooruitstrevende coöperatie. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van een volledig assortiment aan biologische verwerkingsmethoden en bieden volledige transparantie in de boekhouding richting al haar aangesloten koffieboeren. Qua verwerking maakt het gebruik van een bijzonder lang fermentatieproces dat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de bronzen medaille die ze verdienden tijdens de Rwanda Cup of Excellence-competitie.

Hoopvolle toekomst na donkere periode

Abakundakawa is een goed voorbeeld van hoe de Rwandese plattelandsgemeenschap op een hoopvolle en inspirerende manier met de gruwelen van het verleden omgaat. Tijdens de genocide verloren veel Rwandese vrouwen hun echtgenoten en werden gedwongen om niet alleen voor hun eigen kinderen te zorgen, maar ook voor veel weeskinderen. Deze vrouwen begonnen zichzelf te organiseren in speciale organisaties voor vrouwenemancipatie. Hierdoor kregen zij de verantwoordelijkheid over hun eigen koffieplantages. Deze ontwikkeling helpt langzaam maar zeker aan een betere positie van Rwandese vrouwen in de samenleving.

Een bijzondere ontwikkeling

De samenwerking met Abakundakawa Rushashi en onze Koffiemaker This Side Up (importeur) is al gestart in 2013. Deze cooperatië laat zien dat je met elkaar veel mooie dingen kan realiseren in een paar jaar tijd. De ontwikkeling die Abakundakawa Rushashi en haar aangesloten koffieboeren de afgelopen jaren hebben doorgemaakt is fantastisch!

Zo is er gezamenlijk vanuit de extra betaalde premie een kwekerij ontwikkeld om schaduwbomen en andere natuurlijke tussengewassen te kweken die de groei en kwaliteit van de koffieplanten versterken. Ook is er een nieuw gemeenschapscentrum gebouwd, maken ze gebruik van een water- en energiebesparende fermentatiemethode en geavanceerde methoden voor pulp recycling. Tevens is er een levendige vrouwenorganisatie Hingakawa actief die de positie van vrouwen in Rwanda versterken.

In 2018 is Rushashi biologisch gecertificeerd. Een kroon op jarenlang hard werken om één van de eerste volledig biologische wasstations in het land te worden. En dat in een land waar de overgrote meerderheid gebruik maakt van chemische bemesting en ongediertebestrijding.

De volgende stap is om te werken aan boslandbouw op alle plantages van de aangesloten koffieboeren. Dit willen we bereiken door eind 2019 met een pilot te starten waarbij gebruik wordt gemaakt van lokale agronomen en boslandbouworganisaties. Het doel is om een voorbeeld te kunnen laten zien aan lokale koffieboeren van een volledig herbebost perceel waar alle bemesting, bodem- en waterbeheer en ongediertebestrijding automatisch plaatsvindt, door de natuur zelf.

Rwanda – Gakenke

Rushashi is gelegen in het noorden van Rwanda in de weelderige en groene regio Gakenke. Gekenmerkt door hoge stekelige heuvels op grote hoogte waardoor het ideaal is voor koffieproductie van hoge kwaliteit. Deze regio produceert een aantal van Rwanda’s meest gewilde koffiesoorten.

Bekijk ook onze andere smaken